Çevrim İçi Butik Oluşturma Kılavuzu

‘Kendi işine kurmak’ son zamanlarda pek çok kişiye cazip gelmeye başladı. Kendi işini kurmanın en kolay yolu hiç şüphesiz “E-Ticaret”. Pandemi ile birlikte E-Ticaret hacmi gittikçe artıyor. E-Ticaretin sağlamış olduğu avantajlar, göz önüne alındığında bu alana yapılan yatırımların artması da kaçınılmaz oluyor. 

Alışveriş alışkanlıklarımızın yaşadığı değişim, özellikle pandemi döneminde kullanıcıların fiziksel mağazalardan uzaklaşmasına neden oldu. Böylece E-Ticaret hacmi büyüme göstererek, dijital alanda kurumsallık göstermeyi başaran firmalara son iki yılda büyük bir avantaj sağladı.

Online alışveriş deneyimi; doğrudan kullanıcı yorumlarına erişim, puanlama sistemi, ürün değişim ve iadesi gibi konularda kolaylık sağlamaktadır. E-Ticaretin sağladığı bu avantajlar gün geçtikçe fiziksel mağazalaşmanın yerini almaktadır.

Eğer çevrim içi butik oluşturarak, siz de dijitalleşen dünyada kendinize yer edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizlere kendi işinizi kurarken atmanız gereken adımları aşamalarıyla aktaracağız.

Rakamlarla E-Ticaret ve Çevrim İçi Butik

Çevrim İçi Butik Oluşturma Kılavuzu

Öncelikle çevrim içi butik kavramını tam olarak tanımlamak istiyoruz. Butik, TDK’nin sözlüğünde “giyim ve süs eşyası satılan dükkân” olarak tanımlanıyor. Bu kavramı dijital dünyaya şu şekilde uyarlayabiliriz: İnternet üzerinden modaya uygun giysi ve aksesuarlar satan küçük dükkân.

Bir çevrim içi butik için, en cazip yönlerden biri, sınırsız büyüme potansiyeline sahip olmasıdır. Çünkü çok daha geniş bir kitleye hitap ettiğiniz için, işletmenizin büyüme potansiyeli de bir o kadar fazladır.

Örnek vermek gerekirse çevrim içi alışveriş harcamaları 2020 yılında rekor bir büyüme yaşadı ve %85 arttı. Geçtiğimiz yıl, 250 milyar alışveriş lira hacim ile kapatılmıştı. E-Ticaret sektörünün bu yılki hedefi ise 400 milyar lira olarak açıklandı. 2020 yılında giyim, ayakkabı ve aksesuar için yapılan çevrim içi harcamalar ise %38 oranında arttı.

Çevrim İçi Butiğinizi Oluştururken Nelere İhtiyacınız Olacak?

Tutkulu Olmalısınız

Çevrim İçi Butik Oluşturma Kılavuzu

Tatil günlerinizi, eski moda kıyafetler bulabilmek için vintage mağazaları dolaşarak geçirmekten hoşlanıyor musunuz? Doğru kombini yapabilmek için sabahları dolabınızın önünde uzun düşüncelere dalıyor musunuz? Bu sorulara cevabınız evet ise sahip olduğunuz bu moda tutkusu başarılı olmanıza yardımcı olacak.

Küçük bile olsa, bir işletmeyi yönetebilmek hiç de kolay değil. Evrak işleriyle boğuştuğunuzda, müşterilerin ve ziyaretçilerin bitmek bilmeyen isteklerine kulak verdiğinizde pes etmemenizi sağlayacak tutkuya ve dürtülere ihtiyacınız fazlasıyla olacak. İşinize olan tutkunuz ne kadar fazla olursa başarıya ulaşma şansınız da o kadar artacaktır.

İyi Bir İş Ağına Sahip Olmalısınız

İş dünyasında sahip olabileceğiniz en değerli şeylerden biri geniş bir iş ağıdır. Çünkü alanında uzman bir moda tasarımcısı olsanız bile, bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin profesyonel web sitenizi ve logonuzu tasarlatmak için birilerine ihtiyacınız olacak. İş dünyasından tanıdığınız kişiler sayesinde, ihtiyaç duyabileceğiniz uzmanları her zaman kolaylıkla bulabilirsiniz.

Sizinle E-Ticarete başlangıç noktasında işinize yarayabilecek birkaç fikir paylaşacağız

  • LinkedIn hesabınızı oluşturun. Linkedln sayesinde tüm meslek grupları için özel olarak oluşturulmuş gruplara erişim sağlayabilirsiniz. Küçük işletme sahipleri için oluşturulmuş gruplara katılın.
  • Facebook’ta işinizle ilgili haberleşebileceğiniz gruplara katılın.
  • E-Ticaret konulu toplantıları ve söyleşileri takip edin.
  • Girdiğiniz bir ortamda yeni kişilerle tanışmaktan çekinmeyin.
  • Ek olarak, arkadaşlarınızın ve ailenizin de iş ağınızın bir parçası olduğunu unutmayın. Sosyal çevreniz, İhtiyacınız duyabileceğiniz yeni kişilerle tanışabilmeniz için harika bir kaynak niteliğindedir.

Dijital Pazarlamadan Anlamalısınız

Bir işletme sahibi olarak, çok fazla konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekecek. Tabii ki de her alanda uzman olmanızı kimse beklemiyor. Ancak dijital pazarlama konusunda biraz bilgi sahibi olmanız işinizi çok kolaylaştıracaktır. Neyse ki, dijital pazarlama hakkında bilgi edinmek artık hiç olmadığı kadar kolay. 

Dijital pazarlama konusunda ulaşabileceğiniz o kadar çok kaynak var ki, karşınıza çıkan sonuçları gördüğünüzde siz bile şaşıracaksınız. İlk etapta öğrenmeniz gereken bazı kavramları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
  • Ücretli reklamcılık
  • Sosyal medya pazarlaması
  • İçerik pazarlaması
  • PPC (Tıklama Başına Maliyet)
  • E-posta pazarlaması

Dijital pazarlama konusunda yararlanabileceğiniz çok sayıda eşsiz kaynak var. İşte yararlanabileceğiniz birkaç seçenek:

  • Udemy, takip edebileceğiniz çok sayıda dijital pazarlama kursuna sahiptir.
  • LinkedIn Learning, dijital pazarlama konularına giriş sağlayan, izlemesi kolay video kursları içerir.
  • HubSpot Academy, içerik pazarlamasından dijital reklamcılığa kadar her şeyi kapsayan eksiksiz bir çevrim içi sertifika kursları kitaplığına sahiptir.

Bu kaynaklara ek olarak, dijital pazarlama hakkında içerikler üreten blog sayfalarını takip edebilirsiniz. İşin uzmanları tarafından hazırlanmış YouTube videolarını izleyebilirsiniz.

İşletme Finansmanından Anlamalısınız

Çevrim İçi Butik Oluşturma Kılavuzu

Dijital pazarlamaya benzer şekilde, işinize yarayacak diğer bir konu ise işletme finansmanıdır.  Çevrim içi mağazanızı açmadan önce, ne kadar harcama yapacağınızı anlamak, işinizi kolaylaştıracaktır. İşletme finansmanı, çok uzak olduğunuz bir konuysa bile endişelenmenize gerek yok. Mali durumunuzu nasıl yöneteceğinizi daha iyi anlamak için araştırmalar yapabilir ve online derslere katılabilirsiniz. Odaklanmanız gereken başlıca konular şunlardır:

  • Kredi puanı
  • Ticari kredi türleri
  • Bütçe yönetimi

Çıktığınız bu yolda hata yapmanız sorun değil, birçok insanın hata yapabileceğini unutmayın. Başarıya ulaşmak için başlangıçta tüm kartlarınızı oynamalısınız, hepsi bu. 

Zamanınızı Yönetebilmelisiniz

Kendi işinizin patronu olmanın en güzel yanı, kimsenin size ne yapacağınızı söylememesidir. Ancak bu, her şeyi yapmaktan sizin sorumlu olacağınız anlamına gelir. İşinize karşı hissettiğiniz tutku, sizi ancak bir yere kadar götürebilir.

Zamanınızı yönetemezseniz, işler çok karmaşık bir hâl alabilir. Zaman yönetimini bir öncelik haline getirin ve bu becerinizi geliştirmeye çalışın. Ayrıca, zaman yönetiminde size yardımcı olmak için hazırlanmış birçok uygulama ve kitap mevcut.  Bu beceriyi kazanana kadar, yardım almaktan çekinmeyin.

Kendinize Güvenmelisiniz

Yeni her girişimde olduğu gibi, başarılı bir çevrim içi butiğe sahip olmak için kendinize güvenmelisiniz. Bunu başarabileceğinize inanın ve olumsuz düşüncelerin aklınızı bulandırmasına izin vermeyin.

Birçok başarılı insan özgüvenli olmayı, başarılı olabilme şartlarından biri olarak açıklıyor. İlham alacağınız hikâyeleri okuyun ve işleriniz çok zorlaştığında bile bir çıkış yolunun olduğunu unutmayın.

Adım Adım Çevrim içi Butik Oluşturma

Butik konseptinize karar vermekten, satış sonrası e-posta anketi göndermeye kadar tamamlamanız gereken tüm adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

Ürün Grubunuza Karar Verin

Ne satmak istediğinize çoktan karar vermiş olabilir ya da bu konuda hiçbir fikir sahibi olmayabilirsiniz. Ürün kategorinize karar vermek, atacağınız adımların il basamağıdır.

Ürün grubu derken ne demek istiyoruz? Çevrim içi butiğinizi oluştururken, herkese hitap etmeye çalışmamanızı tavsiye ediyoruz. Müşteri kitlesinin, daha küçük ve daha özelleşmiş bir bölümünü hedeflemelisiniz. Online mağazanız için bazı ürün grubu fikirlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Giyim
  • Vintage giyim
  • Çocuk kıyafetleri
  • Hamile kıyafetleri
  • Erkek spor giyim
  • Takı
  • El yapımı kolyeler
  • Özel yapım yüzükler
  • Vitray küpeler
  • Özel gümüş işçilik bileklikler
  • Aksesuar
  • Kadın cüzdanları
  • Erkek şapkaları
  • Çocuk ayakkabıları
  • El yapımı eşarplar

Kendinizi müşterilerin yerine koyarak düşünmelisiniz. Böylece hangi ürünlerin daha çok ilgi çekeceğini anlayabilirsiniz. Mesela, erkekler için şort ve gömlek satmaya karar verirseniz, kataloğunuzda kadın mayolarına yer vermek pek akıllıca olmaz. Ancak çorap, ceket ve ayakkabı gibi aksesuarlar sunmak satışlarınızı arttıracak bir hamle olur.

Hâlihazırda sizden alışveriş yapan müşterilerinizin çok kıymetli olduğunu sakın unutmayın. Çünkü yeni bir müşteri kazanmak, mevcut müşterilerinize satış yapmaktan çok daha zordur. Kârınızı en üst düzeye çıkarmak için müşterilerinizin tercih edecekleri ürünler sunmanız gerekiyor.

E-Ticaret Platformunuzu Belirleyin

Ne ürün satacağınıza karar verdiğinize göre, mağazanızı kurmaya başlamanın zamanı geldi. Çevrim içi işletmeler için bu, E-Ticaret platformu bulmanız gerektiği anlamına gelir. Hiç deneyiminiz olmasa bile E-Ticaret mağazanızı açmanızı kolaylaştıracak birçok seçeneğe sahipsiniz.

E-Ticaret platformu belirlerken dikkat etmeniz gerekenleri kısaca şöyle listeleyebiliriz:

  • İlk olarak utiğinizin konseptiyle uyumlu olabilecek platformların bir listesini yapın.
  • Platformların ne kadar trafik aldığına dikkat edin. Tüketiciler tarafından sıkça tercih edilen bir platform seçtiğinize emin olun.
  • Seçeceğiniz platformun, marka imajını ve müşteri algısındaki yerini değerlendirin. Çünkü, her ne kadar ürünü siz satacak olsanız da müşteriler alışveriş yapmak için platform tercihi yapacaklar.
  • Platformların size neler sunduğunu inceleyin. Seçtiğiniz platformun İşinizi yönetmenize yardımcı olarak araçları, size sunmaları gerekiyor.
  • Abonelik ücretlerini ve hangi paketleri teklif ettiklerini inceleyin. Farklı paketler, farklı komisyon ve farklı yönetim araçları içerir.

İş Planınızı Oluşturun 

Artık neyi nerede satacağınızı bildiğinize göre, iş planınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Hazırladığınız bu plan, gelecek hedeflerinizi gösteren bir liste içerecek. Ayrıca elinizde, bu hedeflere ulaşmak için atmanız gereken adımları gösteren bir rehberiniz olacak. İlerleyen zamanlarda, finansal yardım almaya hazır olduğunuzda, iş planınızı yatırımcılara ve bankalara gösterebilirsiniz.

Çevrim içi butiğiniz için iş planına dahil etmeniz gereken ana unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Piyasa Araştırması
  • İş Modeli
  • Finansal Planlama
  • Pazarlama Stratejileri
  • Pazar Araştırması

Satacağınız ürün grubuna karar verirken muhtemelen biraz pazar araştırması yaptınız. Ancak şimdi hedef kitlenizi daha derinlemesine analiz etmenin zamanı geldi. Bu analizi başarıyla tamamlayabilmek için yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Hedef Kitlenizi Tanımlayın

Ürünlerinizi satın alacak kişilerin tanımaya çalışın. Yaşları, nerede yaşadıkları, ne kadar gelirleri olduğu gibi demografik bilgileri tahmin etmeye çalışın. Ardından yaptığınız bu tahmin oyununu bir adım daha ileri taşıyın. Hangi sosyal medya platformlarını tercih ettiklerini ve alışveriş sırasında en çok kime güvendiklerini listeleyin.

Pazar Analizi Yapın

Aşağıdaki soruları kendinize sormak, pazar analizini tamamlamanıza yardımcı olacaktır. – – – 

  • Mevcut pazar ne kadar büyük?
  • Ürününüz için bir pazar var mı?
  • Pazar ne kadar hızlı büyüyor?

Araştırmalarınızı, sayısal verilerle desteklemeyi ihmal etmeyin. Sayılar çoğunlukla doğruları söyler.

Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Tüketicilerin sizi bulabilmesi için, markanız ve ürünleriniz hakkında nasıl konuştuğunuz çok önemlidir. Doğru terminolojiyi kullanabilmek için anahtar kelime araştırması yapmalısınız. Yapacağınız bu çalışma, daha ileriki adımlarınızda SEO’nuza da yardımcı olacaktır. 

SWOT Analizi Yapın

SWOT analizi yapmak, rekabet ortamınızı değerlendirmek için harika bir tekniktir. İlk olarak, piyasadaki rakiplerinizi tanımlayarak işe başlayabilirsiniz. Ardından, güçlü ve zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı ve tehditlerinizi gözden geçiren bir tablo oluşturun. Bu tablo, pazarda rakiplerinize karşı kendinizi konumlandırırken işinize çok yarayacaktır.

İş Modeli

İdeal müşteri profilinizi ve genel pazarı anladığınıza göre, iş modelinizi oluşturmaya artık hazırsınız. Oluşturduğunuz model ayrıca, hangi tür ticari lisanslara ihtiyaç duyacağınızı anlamanıza yardımcı olacaktır. Giyim ve aksesuarlar söz konusu olduğunda, çoğu çevrim içi perakendeci şu dört kategoriden birini uygulamaya yönelir.

Özel Kesim ve Dikim

Bu seçenek, tüm iş modelleri arasında en çok emek isteyen ve maliyetli olandır. Çünkü her şeyi kendiniz yaparsınız ya da sizin adınıza yapması için başkalarına para ödersiniz.

Talep Üzerine Baskı (Print on Demand)

Bu iş modelinde bir sipariş aldığınızda, kıyafete bir logo veya tasarım bir dokunuş eklemeniz yeterlidir. Bunu kendiniz yapabilir veya üçüncü taraf bir baskıcı da kullanabilirsiniz.

Özel Etiket

Özel etiket modeli bazen beyaz model olarak da isimlendirilir. Ürünü üreten imalat şirketiyle ortak olduğunuz anlamına gelir. Ardından, ürününe kendi markanızı ekleyebilirsiniz.

Fabrikadan Halka (Dropshipping)

Fabrikadan halka iş modeli en az maliyetli yatırım türüdür ancak en zorlu rekabetle karşı karşıyadır. Bu modeli kullanan girişimciler, doğrudan müşteriye teslim etmek için başka bir şirketten sipariş veren aracılardır.

Finansal Planlama

Bu, iş planınızda maliyetlerinizi ve gelirinizi tahmin ettiğiniz kısmıdır. Şu sorulara cevap aramak finansal planlama yapmanıza yardımcı olacaktır.

  • Dış bir kaynaktan, neye ne kadar para yatırıyorsunuz?
  • Ne tür masraflar öngörüyorsunuz? (Üretim, nakliye, malzemeler vs.
  • Ürünlerinizi nasıl fiyatlandıracaksınız?
  • İlk yıl ne kadar gelir elde etmeyi bekliyorsunuz?

Bu sorulara nasıl cevap vereceğinizden emin olamayabilirsiniz. Bu durumda iş ağınızda, mali durumunuzu planlamanıza yardımcı olacak birilerinin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Pazarlama stratejisi

Çevrim İçi Butik Oluşturma Kılavuzu

Son olarak, iş planınızı tamamlamak için üst düzey bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. Her işletme sahibinin yapması gereken temel pazarlama yöntemler vardır. Ancak bu, açılış stratejinizi belirleme fırsatınızdır. Örneğin tüketicilerde beklenti oluşturmak için, ağırlıklı olarak etkileyici pazarlamaya odaklanabilirsiniz. Çevrim içi butiğinizin lansmanını sosyal medya platformlarında tanıtmak için mikro etkileyicilerle iş birliği yapabilirsiniz. Ayrıca, büyük duyurunuz için, basın bülteniniz veya bir tür planınız olduğundan emin olmalısınız.

İşletmenizi pazarlamanın pek çok yolu vardır. Başlangıçta seçeneklerinizi azaltmak ve hedef müşterileriniz için en büyük etkiye sahip olacak kanallara hemen odaklanmak akıllıcı olacaktır. 

Bir İsim ve Alan Adı Seçin

Tüm adımları doğru şekilde uyguladıysanız şimdi işinize bir isim vererek onu gerçeğe dönüştürmenin zamanı geldi. Bu ismi tabii ki de sonsuza kadar kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak yeniden markalaşmak son derece maliyetli bir iştir. Bu nedenle, mağazanıza ne isim vereceğinizi detaylı bir şekilde düşünmelisiniz. İyi bir isim bulmanıza yardımcı olacak şu ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

Özgünlük

Kalabalığın arasından sıyrılmak istiyorsanız, orijinal bir isim seçtiğinizden emin olun. Kendinizi müşterilerinizin yerine tekrar koyun. Neye önem veriyorlar, en çok neyi önemsiyorlar? Marka ismi onlar için ne kadar önemli? Benzersiz bir ad bulabilmek için, butiğinizin size duygusal olarak ne ifade ettiğini de tanımlamaya çalışın.

Kişilik

(Kimlik daha doğru bir ifade): Butik adınız özgün olduğu kadar, markanızın bir kimliği de olmalıdır. Hem yaptığınız işi hem de kendinizi anlatan bir isim bulduğunuzdan emin olun. Örneğin, kaliteli vintage ürünler satan bir işletmeniz varsa, kullanıcıların adınızı okuduğunda bunu anlayabildiğinden emin olun. Bu, marka adınızı unutulmaz kılmak için bir sonraki ipucumuzda size yardımcı olacaktır.

Hatırlanabilirlik

Butik adınızla ilgili eşsiz ve cana yakın bazı fikirler üretmeye başladınız. Sıradaki ipucumuz, insanların markanızı hatırlayacaklarından emin olmanız. Elbette, hatırlanmak dediğimizde kötü bir şöhreti kastetmiyoruz.

Ayrıca isim düşünme aşamasında, iş ağınızdaki kişilere ulaşabilir ve seçenekleriniz hakkında ne düşündüklerini sorabilirsiniz. Bu şekilde, adınızın yabancı karşılığı nasıl olmalı gibi hesaba katmadığınız şeylerin farkına da varabilirsiniz.

Kullanılabilirlik

Mağazanız için mükemmel ismi bulmuş olsanız bile kullanılabilir durumda değilse onunla hiçbir şey yapamazsınız. Bulduğunuz isimle devam edebilmek için alan adının boşta olup olmadığını, sosyal medyada o kullanıcı adının alınıp alınmadığını ve daha fazlasını kontrol edin.

Tedarikçinizi Bulun

Ürünlerinizin hayat bulacağı aşamaya geldiniz. Her şeyi kendiniz yapıyor olsanız bile, satacak ürünleri tedarik etmeye ihtiyacınız vardır. Elinizdeki bütçeyle, en kaliteli ürünlere ulaştığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca, tedarikçilerle sık sık çalışacağınız için iyi ilişki kurabileceğiniz kişilerle anlaştığınızdan emin olmalısınız. Tedarikçileri incelerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

Ürün Kalitesi

Giysilerin kalitesi butiğinizin standartlarına uygun mu? Ürünlerin nasıl göründüğünü ve nasıl bir hisse sahip olduklarını anlamak için numune isteyin.

Destek Seviyesi

Her hafta veya her ay, düzenli olarak konuşabileceğiniz bir muhatabınız olacak mı? Tedarikçilerle sohbet ederek, iletişim tarzlarını değerlendirebilirsiniz.

Tedarikçi Yorumları

Tedarikçinin başarılı bir geçmişi var mı? İnceleme yapmak için çevrim içi kanalları kontrol edin. Ayrıca daha önce onlarla çalışan birileri var mı öğrenmek için iş ağınıza ulaşın.

Web Sitenizi Oluşturun

Google’ın Perakende Başucu Kitabı

Satacağınız ürünleri temin edebiliyorsunuz, işletmenizin bir adı var, şimdi butiğiniz için web sitesi oluşturmanızın zamanı. Başlamadan önce markanıza uygun bir logoya sahip olduğunuzdan emin olun. Karakteristik bir logo için bir profesyonelden yardım almayı ihmal etmeyin. Ayrıca markanızın tematik renk grubunu önceden belirlemek, web sitenizi oluştururken işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Herhangi bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan, E-Ticaret sitenizi oluşturmak için WordPress’i kullanabilirsiniz. Hangi web site oluşturma aracını kullanırsanız kullanın, dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

Uygun Bir Şablon Seçin

Sitenizi oluşturmaya bir tema veya şablon seçerek başlayabilirsiniz. Örneğin WordPress, kullanabileceğiniz çok sayıda ücretsiz şablona sahiptir. Ayrıca ücretli seçenekleri de kontrol edebilirsiniz. Seçtiğiniz şablonun kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olduğundan emin olun. Seçtiğiniz şablonu kullandığınızda, web sitenizin hızlı açılıp açılmayacağını kontrol edin.

Ürünlerinizi Ekleyin

Site yerleşiminize karar verdiğinize göre, şimdi ürünlerinizi eklemeye başlayabilirsiniz. İş planınızı oluştururken belirlediğiniz anahtar kelimeleri, ürün açıklamalarınızda kullanmayı ihmal etmeyin. Bu sayede SEO’nuzu yapmış olacaksınız.

Ayrıca ürün sayfalarının, markanızın ne kadar düşünceli olduğunu gösterebilmek için bir fırsat olduğunu unutmayın. Mesela, potansiyel müşterilerinize kıyafetleri nasıl kombinleyecekleri hakkında bazı ipuçları verebilirsiniz. Seçtikleri gömleği, nasıl bir çantayla tamamlayabilirler?

Ödeme Politikanızı Oluşturun

Burası, çevrimiçi mağazanızın ödeme politikasını oluşturduğunuz yerdir. Genellikle bu politika, gönderim, iade ve promosyonlara ilişkin bakış açınızı içerir.

Güvenilir Ödeme Yöntemlerini Tercih Edin

Henüz farkında olmayabilirsiniz, ancak doğru ödeme yöntemlerini seçmek butiğinizde büyük bir fark yaratabilir. Bu sayede kredi kartı işlemlerinizi güvende tutar ve müşteri deneyiminizi geliştirmek için ödeme sürecini iyileştirebilirsiniz.

Ayrıca banka ve kredi kartı seçenekleri haricinde, işletmenizde diğer popüler ödeme yöntemlerine de yer vermeyi unutmayın.

Kargo Şirketinizi Belirleyin

Son olarak, muhteşem ürünlerinizi müşterilere ulaştırabilmek için kargo şirketinizi belirlemelisiniz. Bu konu üzerinde çok düşünmek istemeseniz bile kargo, E-Ticaret mağazanızın en önemli bileşenlerinden biridir.

Kullanıcılar kargo ücretinin çok fazla olduğunu veya siparişin hızlı ulaşamayacağını hissederlerse, alışverişi tamamlayabilirler.

Çevrim içi Butiğinizi Piyasaya Sürün

Web sitenizi oluşturduktan sonra, çevrim içi butik piyasaya sürülürken gerekli her şeyi şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Butiğinize ait sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanmaya başlayın.
  • İlk siparişi aldığınızda, gönderilmeye hazır olması için e-posta işlemlerinizi ayarlayın.
  • Site trafiğinizi izlemek için Google Analytics ve diğer araçları ayarlayın.
  • Her şeyin doğru çalıştığından emin olmak için sitenizin tüm işlevlerini test edin
  • Yayınla butonuna basarak, çevrim içi butiğinizi piyasaya sürün.

Ayrıca, iş planınızda belirlediğiniz pazarlama stratejilerini hayata geçme zamanı. Ek olarak, kullanıcıların sizden düzenli olarak haber almaları için e-posta bülteninizi oluşturmayı unutmayın.

Pazarlama Faaliyetlerine Başlayın

Çevrim İçi Butik Oluşturma Kılavuzu

Çevrim içi butiğinizi başlattığınıza göre, günlük pazarlama faaliyetlerini hayata geçirebilirsiniz. Tüketicileri üzerinde büyük etki bırakacak bazı önerilerimizi şu şekilde sıralayabiliriz: 

Sosyal Medya

  • Hedef kitlenizin kullandığı platformlarda yer aldığınızdan emin olun. Bütün sosyal medya kanallarında aktif olmanıza gerek yok. Sizin için önemli birkaç tanesini belirleyin.
  • Bulunduğunuz platformda alışveriş özelliği varsa bunu aktif edin.

İçerik Pazarlama

  • İnsanlar çevrim içi olarak ürünlerinizi değil içeriklerinizi tüketir.
  • Ürün fotoğraflarınız, ürün başlıklarınız, ürün incelemeleriniz vb. her şey sizin içeriklerinizdir.

Ayrıca, web sitenizde blog bölümü oluşturarak hedef kitlenize daha fazla içerik sunabilirsiniz.

E-Posta Pazarlaması

  • E-posta kullanımınız sadece “siparişiniz tamamlandı” mesajını göndermekle sınırlı kalmamasına özen gösterin.
  • Önemli kampanyalarınız hakkında bilgilendirici e-postalar gönderin.
  • Birkaç aydır alışveriş yapmayan eski müşterilerinize hediye çeki gönderin.
  • Sepette kalmış ürünler olduğunda, müşterilere hatırlatma e-postaları gönderin.

Gözden Geçirin ve Kendinizi Yenileyin

Artık yeni girişiminiz hayat bulduğuna göre, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını inceleyebilirsiniz. Yapabilecekleriniz hakkında fikir sahibi olmanız için şunları tavsiye ediyoruz:

  • En çok satan ürünlerinizi ana sayfada listeleyebilirsiniz.
  • Düşük görüntüleme alan ürünlere ait sayfaları gözden geçirebilirsiniz.
  • Alışveriş sepetinizi, müşterilerinizin daha fazla ürün satın alacağı şekilde geliştirebilirsiniz.
  • Ürün sayfalarına, müşteri değerlendirmeleri ekleyebilirsiniz.
  • Önemli günlerde indirim kodları oluşturabilirsiniz.

Ayrıca, neyi iyileştirmeye ihtiyacınızın olduğunu en iyi müşterileriniz bilir. Özel ihtiyaç ve isteklerini daha iyi anlamak için müşterilerinizle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

Her gün daha fazla kullanıcının dijital alışverişe yöneldiği bu ortam, çevrim içi butiğinizi oluşturmak için mükemmel bir fırsattır. Sağlam bir iş planı ile kişisel becerilerinizi birleştirerek, çevrim içi butiğinizi en kısa sürede kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Son olarak, sormak istediğiniz bir soru varsa yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir