E-İhracat Devlet Teşvikleri

E-İhracat, sektörüne giren bireylerin en sık araştırdığı ve kafa yorduğu konuların başında E-İhracat devlet teşvikleri gelmektedir. E-İhracat süreci bir takım maddi problemleri de beraberinde getirmektedir. Bu yüzden devlet tarafından sağlanan bir takım teşvikler bulunmaktadır.

E-Ticaret Devlet Teşvikleri

E-Ticaret, ürün veya hizmetlerin internetten üzerinden satışına verilen isimdir. E-Ticaret ile E-İhracat bu noktada aynı temel üzerine kuruludur. E-İhracat, ürün veya hizmetlerin yine internet aracılığıyla yurtdışı pazarına satılmasına verilen isimdir.

E-İhracat yapan firmalara devlet teşviki verilmekte ve bu sayede E-İhracat ile ilgilenen kişilere destek sağlanmaktadır. Devlet desteklerinden yararlanabilmeniz için web sitenizin hizmet verdiğiniz ülke dillerine uygun olarak tasarlanması ve yabancı dil desteğinin bulunması gerekmektedir.

Destek alabilmenin bir diğer şartı ise satışa sunulan ürünlerin Türkiye’de üretilmesidir. Satışa sunulan ürünlerin Türkiye’de üretilmemesi durumunda bu desteklerden yararlanmak mümkün değildir.

Teşvikler sayesinde yurt dışı pazarlarına hizmet veya ürün sunmak noktasında daha sağlam bir zemin oluşturulmaktadır. Devlet teşviklerinin en büyük avantajlarından biri de yatırım maliyetini karşılayamayan firmaların bu süreçte daha rahat hareket etmelerine olanak sağlanmasıdır.

Hem yurt içinde hem de yurt dışında şirket kurmak isteyen ve gerekli koşulları sağlayan kişilere devlet teşviği sağlanmaktadır.

E-İhracatta Devlet Teşviği Verilen Alanlar Nelerdir?

E-İhracatta destek almak isteyen firmaların desteğe ihtiyaç duyduğu kaleme yönelik teşvik sağlanmaktadır. Böylece firmalar da ihtiyaç duyduğu alandaki açığı kapatarak daha sorunsuz bir süreç yaşarlar.

Devlet, E-İhracat yapmak isteyen ve gerekli koşulları sağlayan firmalara her kalemde destek sağlamayı hedeflemektedir. Bu teşvikler, ticaret bakanlığı tarafından verilmektedir ve bu teşviklerden yararlanmak için Ticaret Bakanlığı veya İhracatçı Birlikleri’ne başvuru yapılması gerekmektedir.

Devletin teşvik verdiği alanları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Marka Tescili
  • Pazara giriş seyahat masrafları
  • Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda yapılan harcamalar
  • Ülke bazlı tanıtım ve pazarlama faaliyetleri
  • Yurt dışında birim açma desteği (Depo veya showroom gibi)
  • E-İhracat web sitelerinin dijital maliyetleri
  • Türkiye’de geleneksel reklam ve tanıtım kanallarında (radyo, gazete, televizyon gibi) yapılan harcamalar
  • Yurt dışına gönderilen promosyonlar

E-İhracat Devlet Teşvikleri Nelerdir?

Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat ve E-İhracat için verilen 8 devlet teşviki bulunmaktadır. Bunlar; tescil ve korunma desteği, yurt dışı pazar araştırma gezileri desteği, rapor desteği, ileri teknoloji şirket satın alma desteği, belge alım desteği, yurt dışı birim kira desteği, yurt dışı reklam ve tanıtım desteği, yurt dışı fuar desteği şeklindedir. Şimdi sırasıyla bu teşviklerin detaylarını paylaşacağız.

Tescil ve Korunma Desteği

Bu  teşvik, E-İhracat kapsamındaki hizmet, ürün tescilleri için harcanacak olan gideri ifade etmektedir. Aynı zamanda yurt içinde tescili yapılan markaların yurt dışında da tescillenmesi ve korunmasını ifade etmektedir.

Bu süreçte, markanın başka bir tescilinin bulunup bulunmadığı araştırılır ve patent bürosu hizmetlerinde zorunlu hizmetler için harcanan giderler konusunda destek sağlanır. Tescilin yenilenmesi gibi durumlarda ise bu destekten yararlanılamamaktadır. Bu kalemde devlet tarafından verilen destek, %60 oranındadır.

Yurt Dışı Pazar Araştırma Gezileri Desteği

Yurt dışı pazar araştırma gezileri, en fazla 2 çalışan, 1+10 gün, 20 gün ve 3 ülke için geçerli olmaktadır. Bunun üzerindeki değerler bu destek kapsamına girmemektedir.

Yurt dışı pazar araştırma gezileri desteği; uçak, tren ya da otobüs ile yapılan ulaşım giderleri, kiralama giderleri ve konaklama giderlerini kapsamaktadır. Bu kalemde devlet tarafından verilen destek, %70 oranındadır.

Rapor Desteği

Bu destek kapsamında bakanlığın uygun gördüğü kurumlardan alınan ya da kuruluşlara yaptırılan pazar araştırması, izlemesi ve değerlendirmesi; şirket ya da  marka odaklı raporlar, yabancı şirket alımına ihtiyaç duyulan mali ve hukuksal raporlar için yapılan giderler desteklenmektedir.

Rapor desteğinin alınabilmesi için bakanlık onayı zorunluluğu bulunmaktadır ve alınacak raporların en fazla 2 yıllık olması gerekmektedir. Bu kalemde devlet tarafından verilen destek, %60 oranındadır.

İleri Teknoloji Şirket Satın Alma Desteği

Yabancı bir şirket/marka odaklı raporlar ve yabancı şirketin alım işlemlerine dair alınması gereken mali ve hukuki raporlarda harcanan giderlerin karşılanmasında sağlanan desteği ifade etmektedir. Bu destek için de bakanlık tarafından onay alınması gerekmektedir. Bu kalemde devlet tarafından verilen destek, %75 oranındadır.

Belge Alım Desteği

Belge, izin, ruhsat, sertifika, danışmanlık, eğitim ve diğer tüm belgelendirme giderleri belge alım desteği ile desteklenmektedir. Bu destek ile doküman inceleme giderleri, belge kullanım ücretleri, bilgilendirme tektik giderleri, zorunlu kayıt ücretleri, danışmanlık, eğitim, yenileme gideri ve analiz giderleri karşılanmaktadır.  Bu kalemde devlet tarafından verilen destek, %50 oranındadır.

Yurt Dışı Birim Kira Desteği

Yurt dışında faaliyetlerde bulunan şirketlerin açtığı birimlerin vergi, resim ve harç da dahil olmak üzere brüt kira ve komisyona dair harcamalarının desteklenmesini ifade etmektedir. Ticari şirketler için mağaza, kiosk, ofis, depo ve reyon destek oranı %40-%50 civarındadır.

Yurt Dışı Reklam ve Tanıtım Desteği

E-ihracat yapan firmaların gerçekleştirdiği her türlü reklam, tanıtım, pazarlama, sponsorluk, televizyon reklamı, radyo reklamı, gazete ilanı, dergi ilanı, internet reklamları, sosyal medya reklamları, açık hava reklamları, konferans, seminer ve ürün lansmanları gibi bütün faaliyetler bu destek kapsamında desteklenmektedir. Yurt dışında birimi bulunması koşulu aranmaksızın %60 oranında destek sağlanmaktadır.

Yurt Dışı Fuar Desteği

E-ihracat yapan şirketlerin yurt dışında gerçekleştireceği fuarlar %50 oranında desteklenmektedir. Bu tutarlar genel nitelikli fuarlar ile sektörel nitelikli fuarlar arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Prestijli fuarlar maksimum 2 yıl boyunca desteklenmektedir.

E-İhracat devlet teşviklerinin detaylarını ve kalemlere göre teşvik oranlarını sizler ile paylaştık. Siz de E-İhracat ile uğraşan bir şirket iseniz, gerekli koşulları sağladığınız bu teşviklerden yararlanabilirsiniz. E-İhracat devlet teşviklerinde merak ettiğiniz tüm soruları yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir