E-Ticaret Kontrol Listesi

Bir E-Ticaret sitesi açmaya karar verdiyseniz, doğru ve hatasız bir başlangıç yapmak çok önemlidir. Böyle bir başlangıç için nelere dikkat etmeliyim? sorusunu mutlaka soruyorsunuzdur. Aşağıda tüm detayları içeren bir “E-Ticaret Kontrol Listesi” hazırladık. Yazının sonuna geldiğinizde neler yapmanız gerektiğinden çok daha emin olacaksınız.

 

E-Ticaret sitesi açmadan önce mutlaka yapmanız gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bu adımlar açacağınız E-Ticaret siteniz için olmazsa olmaz adımlardır. Sizlere sunacağımız adımlara dikkat etmeli ve bunlara uymalısınız.

E-Ticaret Kontrol Listesi

İş Planı Hazırlayın

E-Ticaret web sitenizi açmadan önce ilk olarak yapmanız gereken neler yapabileceğinizi önceden bilmektir. Öncelikle iş planınız ne sattığınızı ve karınızın ne olacağını içermelidir. Bunların yanında harcama yapacağınız reklamlar, kampanyalar, aylık sunucu ücretlerinin de yer alması gerekmektedir.

İş planı, en önemli maddelerin başında geliyor. Bu yüzden en fazla dikkat etmeniz gereken ve kesinlikle kontrol listenize eklemeniz gereken bir maddedir.

Güvenilir Bir Tedarikçi Seçin

Ürün tedarikinde en önemli etken güvenilirliktir. Güvenilirliğin yanında fiyat anlamında belirlediğiniz hedef kitleye uygun ve kaliteli ürünleriniz olmalıdır.  Ayrıca ürünlerinizin sürekliliği de çok önemlidir. Sizi yarı yolda bırakmayacak bir tedarik kaynağı seçmelisiniz.

Örneğin, “ürün satışınız beklemediğiniz şekilde hız kazandı ve stoklarınız tükenmek üzere, tedarikçinize başvurdunuz ve ürün tedariki yapmak istediğinizi söylediniz ancak tedarikçinizde istediğiniz ürün yok” bu durum yarı yolda kalmanıza ve müşteri sadakatinin sarsılmasına neden olacaktır. Bu yüzden tedarikçi seçimini dikkatli yapmanız gerekmektedir.

İyi Bir Alan Adı Seçin

İyi bir alan adı seçimi yapmak her zaman sizi yükseltecektir. İyi bir alan adı için bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Bunlar:

  • Alan adınız uzun olmamalıdır.
  • “-“, “.” gibi noktalama işaretlerini kullanmamalısınız.
  • Alan adınızın akılda kalıcı olması gerekmektedir.

Örneğin: “butik.com” kısa ve ne yaptığınızı anlatan bir alan adıdır. Ancak “en-ucuz-ve-kaliteli-butik.com” alan adı, uygun olmayan bir alan adıdır. Bunun nedeni, uzun olması ve noktalama işareti kullanılmasıdır.

Alan adınız arama motorlarında sıralamanızı etkileyebilir. Yani bir butik siteniz varsa alan adınızda butik kelimesinin geçmesi sizin için faydalı olacaktır. Bu tarz alan adlarını oluşturmanın en kolay yolu marka isminizin yanına anahtar kelimenizi eklemenizdir. “Dopingbutik.com” bunun bir örneğidir.

Eğer kullanmak istediğiniz alan adınız doluysa sakın üzülmeyin daha güzel bir alan adı için yaratıcılığınızı zorlayın. Sakın pes etmeyin eninde sonunda mükemmel alan adınızı bulacaksınız.

Güvenilir Bir Hosting Seçin

Hosting paketi E-Ticaret sitenizin olmazsa olmazıdır. E-Ticaret sitenizin barınacağı hosting firması yüksek trafik koşullarını kaldırmalı ve web sitenizi yavaşlatmamalıdır. Yani hosting sunucunuz size köstek değil destek olmalıdır.

Hosting sunucunuzun kalıcı ve güvenilir olması da çok önemlidir. Kalıcı olmazsa, hosting şirketinizin değişmesi gerekebilir ve bu durum başınızı ağrıtabilir. Bu nedenle hosting sunucusu seçimi yapılırken köklü ve güvenilir bir hosting firması tercih edilmelidir.

İyi Bir Tasarım Seçin

E-Ticaret’te en önemli konulardan biri sitenizin tasarımıdır. Eğer web sitenizin görünümü kullanıcı deneyimine uygun değilse içerisindeki cevheri çoğu kullanıcı göremez ve ürünleri bile incelemeden sitenizi terk eder.

Kullanıcıların çoğu, güven vermeyen görünüme sahip bir E-Ticaret sitesinden alışveriş yapmaya korkar. İşte bu yüzden web sitenizin görünümünü, anlaşılır ve güven verecek şekilde tasarlamalısınız.

Sitenizin tasarımı için profesyonel bir web tasarımcıya ihtiyacınız vardır.  Web tasarımcının, çekim yaptığınız ürün fotoğrafını düzenleyebilir olmasına ve kaliteli bir iş yapmasına dikkat etmelisiniz.

Kaliteli Bir E-Ticaret Altyapısı Kullanın

E-Ticaret altyapısı seçimi en zor seçimlerden biridir. E-ticaret altyapısı seçerken ihtiyacınıza uygun, kolay kullanımlı, bütçenizi zorlamayan olmasına dikkat etmelisiniz. Seçtiğiniz E-Ticaret altyapısı mutlaka, SEO dostu ve mobil uyumlu olmalıdır.

Seçmeniz gereken E-Ticaret altyapısının devamlılığı olması gerekmektedir. E-Ticaret yazılımını sonradan değiştirmek bazı sorunlara neden olabilir.

Sizinle tanışan ziyaretçilere en iyi deneyimi yaşatmak ve markanızın teknik anlamda da en iyi seviyede olmasını istiyorsanız E-Ticaret altyapısı seçmeden önce çok fazla araştırma yapmalı ve doğru kararı vermelisiniz.

Güvenilir Ödeme Yöntemleri Seçin

E-Ticaret sitenizin, estetik görünümünün yanında güvenilir de olması gerekmektedir. Bu yüzden ödeme yöntemlerinde kullanıcının güvenini sarsmayacak ödeme yöntemleriniz olmalıdır.

Güvenilir ödeme yöntemi için güçlü bir SSL kullanmalısınız. Ayrıca bir Sanal Pos firması ile anlaşmalısınız. Sanal pos firması ile anlaşırken sanal pos firmasının güvenilirliğini ve ücret yüzdelerini dikkate almalısınız.

Doğru SEO Ekibi ile Çalışın

Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak ve başarılı bir E-Ticaret sitesi olmak için SEO çalışmasının doğru yapılandırılması gerekmektedir. Başarılı ve düzgün bir SEO çalışması yapılmadığı sürece yüksek trafik elde edemez ve arama motoru sıralamalarında yükselemezsiniz. Sürekli SEO kontrollerinizi gerçekleştirmeli ve sitenizi test etmelisiniz. Bu nedenle SEO konusunu hafife almamalı ve uzman bir ekiple çalışmalısınız.

Google Analytics ve Yandex Metrica’nın Düzenli Kontrollerini Yapın

Analiz araçları, kullanıcıların sitenizi nasıl kullandığını size söyler. Kullanıcıların hangi kanaldan geldiğini, hangi sayfaları ziyaret ettiğini ve sitenizin hangi anahtar kelimelerden trafik aldığını size sunar. Aynı zamanda analiz araçları reklamlarınızdan oluşan dönüşüm oranınızı da sizlere sunabilir.

Google Analytics ve Yandex Metrica üzerinden çeşitli analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-Ticaret sitenizin gelişmesi için Google Analytics ve Yandex Metrica size yardımcı olacaktır.

Rakiplerinizi İyi Analiz Edin

Rakipleriniz hakkında oldukça bilgili olmalısınız. Rakiplerinizin ürün sayısını, kategori sayısını, fiyat aralığını, sosyal medyayı nasıl kullandığını, kampanyalarını ve trafiğini sürekli takip etmeli ve onları sürekli geçmeyi hedeflemelisiniz.

Rakiplerinizi analiz ederken onların hata yaptığı yerleri görebilir ve oraya yönelebilirsiniz. Bu da sizi rakiplerinizin önüne geçirecek adım olabilir. Rakiplerinizi analiz etmek için Similar Web ve Ahrefs araçlarını kullanabilirsiniz.

İyi Bir Kargo Firması ile Anlaşın

E-Ticaret sitenizde siparişlerinizi almadan önce kargo ücretlerinizin belli olması gerekmektedir. Bunun için öncelikle kargo firması ile anlaşmalısınız. Kargo firması ile anlaşırken kargo firmasının ücreti sizin için uygun olmalıdır. Aynı zamanda kargo firmasının hızlı teslimat yapıyor olması da çok önemlidir. Düşük kargo ücreti ve hızlı teslimat alışveriş oranını da etkileyen bir durumdur.

Güvenli ödeme seçeneğinin yanında kullanıcıları E-Ticaret sitenize çekmek için kargo ücretlerini düşük yapabilir hatta belli bir ücret üzerinde ücretsiz yapabilirsiniz. Bu kolay ve güzel bir taktiktir. Bu yöntem ile daha fazla satış yapabilirsiniz.

Kargo ücretleri konusunda kararınızı rakiplerinize göre verebilirsiniz. Rakiplerinizle aynı oranda veya rakiplerinizden düşük ücretle kargo sunarak hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

Verilerinizi Sürekli Yedekleyin

E-Ticaret sitenizde oluşabilecek bozulmalardan kaynaklı web sitenize ulaşamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda en son aldığınız web sitesi yedeğine dönmeniz gerekebilir ve böyle zamanlarda hazırlıklı olmalısınız. Bu yüzden her ay istisnasız bir şekilde verilerinizi yedeklemelisiniz.

Pazarlama Planı Oluşturun

Etkili bir pazarlama kampanyası web sitenizin hızlı şekilde popüler bir E-Ticaret sitesi olmasını sağlayabilir. Bu nedenle pazarlama planı yapmak her zaman çok önemlidir.

E-Ticaret sitelerinde pazarlama kampanyaları sürekli yapılmalı ve kampanyalar kendini geliştirmelidir. Kampanyalar sadece indirim yapmak üzerine olmamalı aynı zamanda kampanyalara yaratıcılığınızı da katmalısınız. Yani kitlenize herkesten farklı bir şey sunmalısınız.

Pazarlama kampanyalarında esas amaç çok para harcamak değil; çok para kazanmaktır. Bu nedenle çok para harcamamak için kampanyaların ilgi çekici olmasına dikkat etmelisiniz.

Pazarlama kampanyalarının yanında marka bilinirliğini de artırmanız gerekmektedir. Marka bilinirliğini artırmak için kullanıcılarınız bulunduğu platformlarda PR çalışması yapabilirsiniz. Ayrıca backlink çalışmaları ile de marka bilinirliğini artırabilirsiniz.

Google Ads ve Facebook Reklamcılıkta doğru stratejileri yapmalı ve rekabetçi olmalısınız. Google Ads ve Facebook Reklamcılıkta da düşük maliyetle yüksek gelir elde etmeyi hedeflemelisiniz.

Kontrol listeniz artık hazır. Yeni bir E-Ticaret markası olmaya hazırsınız. Yazımızda yer alan maddeleri en doğru şekilde uygulayın. Güçlü bir marka olacağınıza inanıyoruz. Siz de inanın ve doğru şekilde başlayın. E-Ticaret ve yazımız ile ilgili aklınıza takılan soruları yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir