Etsy SEO: Dikkat Etmeniz Gereken 5 İpucu

Etsy’de yenisiniz ve Etsy arama sonuçlarında çıkmıyor musunuz? O zaman doğru adrestesiniz çünkü sizin için Etsy SEO hakkında kapsamlı içerik hazırladık. Etsy SEO’da dikkat etmeniz gereken önemli 5 ipucu içeriğimiz ile bu konuda tecrübe kazanacak, performansınızı artırabileceksiniz.

Etsy Nedir?

Etsy; el yapımı, antika, dijital ürünlerin ve el yapımı ürünlerin yapımında kullanılan malzemelerin alım satımının yapılması için müşteri ve satıcıları bir araya getiren alışveriş platformudur. Etsy 36 Milyon alıcıyı 2 Milyon satıcıyla buluşturur. Çalışma mantığı Ebay ve Amazon ile benzerlik taşımakla birlikte, satılmasına izin verilen ürünler bakımından Etsy diğer platformlardan çok daha farklıdır. Bu farklar; amazon ve ebay neredeyse tüm ürün türlerinde satış yapmanıza izin verirken, Etsy; antika, dijital ürünler ve el yapımı ürünlerin dışına çıkmanıza pek izin vermez. Bu nedenle eğer el yapımı veya antika satışı yapmak istiyorsanız Etsy tam olarak size göre olacaktır.

Etsy’de satış yapmak konusu e-ihracat yapmak isteyenlerin gündemlerinde olan konuların başında geliyor. Ancak Etsy uluslararası bir pazar yeri olduğu için orta düzeyde İngilizce’ye hâkim olmadan satış yapmak sizler için zor olabilir.

etsy nedir

Etsy’de satışa başlamak için öncelikle bir mağaza açmalısınız. Etsy.com’a girdikten sonra Sell On Etsy bölümünden mağazanızı açabilirsiniz. “Open Your Etsy Shop” bağlantısına tıkladıktan sonra formları eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekir. Ardından mail adresinize gelen onay mailini doğruladıktan sonra mağazanıza ürün yükleyebilir, çeşitli düzenlemeler ile mağazanızı kişiselleştirebilirsiniz.

Etsy’de bulunan mağazanızın olabildiğince sizi ve markanızı yansıttığından emin olmalısınız. Özellikle ürünlerinizin yapım aşamasındaki görselleri gibi inandırıcı görselleri kullanabilirsiniz.

Etsy’de ödeme yöntemi için genellikle Paypal kullanılır. Ancak Paypal’ın Türkiye’de kullanımı kısıtlı olduğu için yurt dışında açılmış bir Paypal hesabınız yoksa farklı ödeme yöntemlerine yönelmeniz gerekir. Bunun için çeşitli yerli girişimler bulunmakta. Ancak araştırmalarınızı yaptıktan sonra sizin için en uygun komisyon oranlarını öneren yerli ödeme yöntemini Etsy mağazanızda ürün satmak için kullanabilirsiniz.

Etsy SEO Nedir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Etsy’ye göre bir alıcı bir arama yaptığında algoritması müşterilerin gördüğü sonuçları belirlemek için iki şey yapar. Bunlardan biri sorgu eşleme diğeri ise sıralamadır. Gelin hep birlikte sorgu eşleme ve sıralamayı açalım.

Sorgu Eşleme

Etsy, listelerde çalıştığı ve müşterinin arama sorgusuyla eşleşenleri topladığı sorgu eşleme adı verilen bir süreçle başlıyor. Etsy bunu aşağıdakileri inceleyerek yapıyor:

• Başlıklar
• Etiketler
• Kategoriler
• Ürün Nitelikleri

Sıralama

Sorgu eşlemesinden sonra Etsy, eşleşen tüm listeleri her alıcının ürünleri satın alma olasılığına göre sıralar. Bu aşamada Etsy, aşağıdaki sıralama faktörlerini dikkate alır:

Listenin Alaka Düzeyi: Etsy, bir ürünün başlığına, etiketlerine, kategorilerine ve öz niteliklerine bakar ve bunların alıcının aramasıyla ne kadar uyumlu olduklarını anlamaya çalışır. Sonuç ne kadar yakınsa ürünleriniz de sıralamada o kadar yüksek olur.

Listenin Kalitesi: Etsy, “ürün kalite puanı” adı verilen bir metriği belirlemek için bir ürünün dönüşümlerine bakar. Dönüşüm oranı ne kadar yüksekse listeleme puanı ve sıralaması o kadar yüksek olur.

Listenin Yaşı: Daha yeni listeler, sıralamalarında hafif bir geçici artış elde eder. Bu artış, ürünün arama hacmine bağlı olarak birkaç saat veya gün sürebilir. Bu, Etsy’nin alışveriş yapanların her bir ürünle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamasını sağlar ve bu daha sonra listeleme kalite puanını etkiler.

Müşteri ve Pazar Deneyimi: Etsy, alıcılara sorunsuz bir göz atma ve satın alma deneyimi sunmak istiyor. Bunu yapmak için arama motoru, bir satıcının müşteri hizmetleri geçmişini, hakkında sayfasını, mağaza politikalarını, derecelendirmelerini ve incelemelerini de katarak mağazanın içeriğini oluşturur. Etsy daha sonra, sundukları deneyime göre mağazaları puanlar ve yüksek puan alan satıcıları listelerini arama sonuçlarında olumlu bir şekilde sıralayarak (Tıpkı Google gibi) ödüllendirir.

Nakliye Fiyatları: Nakliye fiyatı alıcılar için önemlidir, bu nedenle Etsy için de önemlidir. Bu nedenle, nakliye fiyatı artık bir Etsy sıralama faktörüdür. Daha düşük nakliye maliyetine sahip satıcılar veya daha da iyisi ücretsiz gönderim sunan satıcılar listelerinin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer aldığını görecektir.

Etsy Alışveriş Verileri: Mağazanız AB, Avustralya veya Kanada’da bulunuyorsa, konum sıralamada dikkate alınacaktır. Yerel mağazaların arama sonuçlarında küçük bir avantajı olacaktır. Diğer ülkelerde yapılan aramalarda konum sıralamayı etkilemez.

Dil ve Çeviriler: Uluslararası düzeyde satış yapıyorsanız, listelerinize özel çeviriler eklemelisiniz. Etsy, listeleri her bir alıcının sorgusuna ve dil ayarlarına uyacak şekilde otomatik olarak çevirirken, içeriğinizi manuel olarak çevirmek, otomatik olarak çevrilen listelerden daha iyi performans göstermesine yardımcı olacaktır. Bunun nedeni, manuel çevirilerin kulağa daha doğal gelmesi ve alıcıların genellikle sorgularını nasıl yazacaklarını sizin daha iyi tahmin edeceğinizden kaynaklanmaktadır.

Bağlama Özgü Sıralamalar (CSR): Bir alıcının göz atma davranışı: tıkladıkları ürünler ve daha önce satın aldıkları ürünler de dahil olmak üzere Etsy sıralamasında hesaba katılır. Etsy, kişiselleştirilmiş arama sonuçlarını sunmak için Bağlama Özel Sıralama adlı bir teknoloji kullanır ve her alıcıya geçmişteki davranışlarına bağlı olarak en alakalı listeleri vermeye çalışır.

Artık Etsy’nin arama algoritmasının nasıl çalıştığını bildiğinize göre aramalarda üst sıralarda çıkmanız ve daha fazla satış yapmanız için önemli ipuçlarına geçebiliriz.

Etsy İçin En İyi Anahtar Kelimeleri Bulun

Anahtar kelimeler Etsy SEO stratejinizin yapı taşlarıdır. Etsy’nin bir alıcının arama sorgusunu işlerken yaptığı ilk şey kullanıcının arama terimleriyle en iyi eşleşenleri bulmak için liste envanterini taramaktır.

Bu nedenle Etsy listeleriniz için en iyi anahtar kelimeleri bulmanız çok önemlidir.

Etsy’de kendinizi müşterilerin yerine koymalısınız. Çünkü kendinizi müşterilerinizin yerine koyarsanız müşterilerin aradığı ürünleri ve kelimeleri kolayca tahmin edebilirsiniz.

Anahtar kelimeleri bulmanın bir başka yolu da Etsy SEO araçlarını kullanmaktır. Bu araçlardan en ünlüsü Marmalead’dır. Özellikle Etsy için tasarlanmış olan bu araç, en iyi Etsy aramalarını, anahtar kelime arama hacmini, etkileşimi ve rekabeti ortaya koymak için raporlar sunar. Ayrıca, gelecekte nasıl performans göstereceklerini tahmin etmek için son 12 aydaki anahtar kelime performansına da bakar.

etsy SEO

Mağazanızın Bileşenlerini Optimize Edin

Hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı öğrendikten sonra, bunları mağazanıza dahil edin. Etsy, sorguları eşleştirirken, bir alıcının aramasıyla uyumlu olup olmadıklarını görmek için aşağıdaki listeleme bileşenlerine bakar. Bunlar başlıklar, etiketler, ürün nitelikleri ve kategorileri yer almaktadır.

Başlıklar

Etsy başlılarınızda maksimum 140 karakter kullanmanıza izin verir. Ancak Etsy ilk birkaç kelimeye daha fazla ağırlık verir. Bu nedenle önce en önemli anahtar kelimeleri girdiğinizden emin olun.

Orijinal resimler satıyorsanız eserin başlığı yerine “duvar sanatı”, “ofis resmi” veya “soyut resim” gibi terimler kullanmalısınız.

Satıcının liste başlığında doğru kullanan ancak açıklamada yanlış yapmış bir örneğe bir göz atın.

Etsy, başlıkların büyük harfte 3’ten fazla kelime içermesine izin vermez. Yüzde simgesi (%) ve & işareti gibi bazı özel karakterler yalnızca bir kez kullanılabilir ve dolar işaretine ($) ve düzeltme işaretine (^) hiçbir şekilde izin verilmez.

Sırada Etsy etiketleri, nitelikleri ve kategorileri hakkında konuşalım. Bu üç bileşenin tümü etiket görevi görür ve Etsy bunları sorgu eşleme sürecinde kullanır. Ancak, aşağıda değineceğimiz bazı farklılıkları da bulunmaktadır.

Etiketler

Etsy etiketlerinin iki işlevi vardır: alıcıların benzer veya ilgili ürünleri keşfetmesine yardımcı olmak ve Etsy’ye sorgu eşleştirme sürecinde yardımcı olmaktır.

Etsy, her giriş için 13’e kadar etiket eklemenize izin verir. Bu yüzden şansınızı iyi değerlendirin. Etiketlerinizi, çok çeşitli arama terimlerini kapsayacak şekilde değiştirin. Örneğin, küpe satıyorsanız, “elmas küpeler” veya “altın küpeler” gibi tipik etiketlere ek olarak ” özel mücevherler ” veya “kadın hediyeleri” gibi etiketler ekleyin.

Etsy etiketleri maksimum 20 karakter uzunluğunda olabilir ve birden çok kelime içerebilir. Aslında Etsy daha kesin olmanızı sağladığı için çok kelimeli etiketlerin (ör. “El yapımı küpeler” veya “el yapımı”) kullanılmasını önerir.

Uzun kuyruklu anahtar kelimelere genel terimlere göre öncelik vermelisiniz. Çünkü ne istediğini bilen müşteriler, genellikle ürün ararken belirli arama terimlerini kullanırlar. Bu uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanmak, bu tarz müşterilerin önüne çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Örneğin, erkek cüzdanı arayan biri, arama terimlerini net ve spesifik olarak belirleyecek ve sadece “cüzdan” yerine “erkek deri cüzdanı” veya “minimalist cüzdan” girecektir.

Ürün Nitelikleri

Ürün Nitelikleri, ürünlerinizi tanımlamak için kullanabileceğiniz ek ayrıntılardır. Arama sonuçları sayfasının sol tarafında görüntülenirler ve müşteriler bunları arama sonuçlarını daraltmak için kullanabilirler.

Nitelikler iki amaca hizmet eder: Arama sonuçlarını filtrelemelerine izin vererek alıcıların hayatını kolaylaştırır ve Etsy’nin sorguları daha etkili bir şekilde eşleştirmesine izin verir.

Ürününüzü gönderirken mümkün olduğunca çok sayıda alakalı özellik ekleyerek girişinizin bu bileşenini optimize edebilirsiniz. Örneğin, bir çift siyah deri bale dairesi satıyorsanız “daire”, “siyah” ve “deri” gibi özellikleri seçersiniz.

Bunları, ürününüzün eşleşme potansiyelini genişletmek için de kullanabilirsiniz. Ne kadar alakalı özelliklere sahip olursanız, ürününüzün arama sonuçlarında görünme şansı da o kadar yüksek olur. Sattığınız bir gömleği tanımlamak için “menekşe” kullandığınızı varsayalım. Sıralama şansınızı artırmak için, öğeyi hala doğru bir şekilde tanımladığı için renk özelliği olarak “mor” u ekleyebilirsiniz.

Kategoriler

Etsy kategorileri öncelikle alışveriş yapanların siteye göz atmalarına ve aramalarını daraltmalarına yardımcı olmak için kullanılsa da SEO’da hala önemli bir rol oynarlar. Kategoriler ve alt kategoriler Etsy etiketleri olarak işlev görür ve site arama sorguları için listeleri eşleştirirken bunları kullanır.

Mümkün olduğunca spesifik olarak kategorilerinizi optimize edin. Öğelerinizi sınıflandırırken önce alt kategorilere gitmelisiniz. Çünkü Etsy ürünlerinizi otomatik olarak alt kategorinin iç içe olduğu daha geniş kategorilere ekler.

Örneğin, birden fazla taş içeren bir yüzük satıyorsanız “Çok Taşlı Yüzükler” alt kategorisini kullanmalısınız. Bunu yaptığınızda söz konusu ürün otomatik olarak “Yüzükler” ve “Takı ve Aksesuarlar” altında listelenecektir. Böylece alışveriş yapanlar bu kategorilerde arama yaptıklarında ürünlerinizi keşfetmeye devam edecektir.

Ürününüzün İçeriğini Güçlendirin

Müşterilerinizin aramasına uygun bir girişe sahip olmak iyi bir başlangıçtır. Ancak arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için tek belirleyici faktör değildir.

Anahtar kelime için optimize edilmiş bir liste bir zorunluluk olsa da güçlü görsellere sahip olmak da aynı derecede önemlidir. Çünkü bunlar dönüşümlere yol açan şeylerdir. Daha dediğimiz gibi Etsy’nin algoritması arama sonuçlarındaki yerini belirlerken bir listenin dönüşüm oranını hesaba katar. Bir ürüne ne kadar çok kişi tıklar ve ardından ürünü satın alırsa girişin kalite puanı o kadar yüksek olur. Bu da sıralamanızı artıracaktır.

Etsy, liste başına 10 adede kadar fotoğraf eklemenize izin verir. Bu nedenle ürünlerinizi mümkün olan en iyi şekilde sergileme fırsatını yakalayın. Birden çok açıdan fotoğraf çekmenin yanı sıra, kullanılan ürünlerinizin resimlerini ekleyin. Alakalıysa insanlara ürünün boyutu, dokusu vb. hakkında daha iyi bir fikir veren resimler ekleyin.

Etsy’nin arama algoritması ürün açıklamalarını taramasa da dönüşümleri artırmada önemli bir rol oynar ve bu da Etsy sıralamanıza yardımcı olacaktır.

Etsy’nin ürün açıklamanız için kelime sayısı sınırı yoktur. Bu nedenle içeriğin uzunluğu, ürününüzün ne kadar karmaşık olduğuna veya anlatmak istediğiniz hikayenin ne kadar uzun olduğuna bağlı olacaktır. Ancak açıklamanızı yazmaya nasıl karar verirseniz verin aşağıdaki en iyi uygulamaları aklınızda bulundurmalısınız:

  • Önce en önemli ayrıntıları yazın. Bunu yapmak kullanıcıların dikkatini çeker ve onları okumaya devam etmeye teşvik eder. Bu bilgiler ürüne bağlı olarak değişecektir. Ancak tipik olarak ürünün temel özelliklerini ve sipariş talimatlarını içerecektir. Başlığınızda, niteliklerinizde, etiketlerinizde ve kategorilerinizde kullandığınız bazı kelimeleri tekrar etmekten sakın çekinmeyin.
  • Açıklamalarınızı taranabilir hale getirin. Çevrimiçi alışveriş yapanları hiçbir şey bir metin duvarından daha fazla korkutmaz. Bu nedenle kısa paragraflar kullanın (en fazla 4-5 satır). Metni bölmek için önemli bilgileri ve başlıkları vurgulamak için kalın, italik ve altı çizili biçimlendirmeleri de kullanın.
  • Bir bağlantı ekleyin. Etsy pazar yerindeki sayfalara yönlendirme yapan URL’leri tıklanabilir hale getirir. Bu nedenle, insanları diğer öğelere veya mağazanızın ana sayfasına yönlendirmek için açıklamalarınıza Etsy URL’leri eklemeyi düşünün. Bu şekilde bir müşteri satın almaya hazır değilse arama sonuçlarına geri dönmesini veya diğer satıcılara göz atmasını sağlamak yerine onları yine de mağazanızın sınırları içinde tutabilirsiniz.

Tüketicilerin %97’si bir satın alma işlemi yapmadan önce çevrimiçi yorumları okuyor. Çevrimiçi alışveriş yapanlar özellikle göremedikleri ve şahsen dokunamayacakları bir şey satın alıyorlarsa diğer müşterilerin geri bildirimlerine değer verin. Girişlerinizin derecelendirmeler ve incelemeler içermesi bu nedenle önemlidir.

İyi haber şu ki Etsy zaten bu konuda size yardımcı oluyor. Müşterileri ürünleri hakkında geri bildirim paylaşmaya otomatik olarak teşvik ediyor. Müşterileri ürünlerinizi değerlendirmeye ve incelemeye teşvik etmek üzere bir adım daha ileri götürmek için gönderilerinize müşterilerinize teşekkür eden bir not eklemeyi ve satın aldıkları ürünleri incelemeye davet edin. İnceleme karşılığında ek mal, hizmet veya tazminat teklif etmek Etsy’nin kurallarına aykırıdır.

Deneyim Puanınızı Yüksek Tutun

Etsy’nin arama algoritması, sıralamalarda müşteri ve pazar deneyimi puanını dikkate alır. Bu, Etsy’ye müşterilerin mağazanızdan ne kadar memnun olduğuna dair bir fikir veren bir ölçüdür. Puanınızı etkileyebilecek faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Ürün incelemeleri
  • Hakkında bölümü
  • Mağaza politikaları
  • Alıcı anlaşmazlıkları ve davaları
  • Fikri mülkiyet ihlali

Ürün İncelemeleri

Satın alma işlemlerini artırmanın yanı sıra incelemelerin müşteri pazar deneyimi puanınız üzerinde de doğrudan etkisi vardır. Etsy, aramalarda daha iyi bir yer sağlayarak olumlu eleştirilere sahip ürünleri tercih eder.

Hakkında Bölümü

Tatmin edici bir alışveriş deneyimi sunmanın bir parçası da müşterilerinizin mağazanızı daha iyi tanımasına izin vermektir. Bu nedenle ilgi çekici bir Hakkında bölümü oluşturmak ve bu alanda kişiliğinizi göstermek ve müşterilerinizle bağa kurmak için önemlidir.

Mağazanızın hikayesini anlatarak ve fotoğraflar, videolar ekleyerek Hakkında bölümünden en iyi şekilde yararlanın. Amacınız alıcılarla bağlantı kurmak ve satın alma konusunda kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak olmalıdır.

Mağaza Politikaları

Açık mağaza politikalarına sahip olmak müşterilerinizi rahatlatmaya yardımcı olur. Nasıl çalıştığınız konusunda şeffaf olmak alışveriş yapanlara satın alma konusunda güven verecektir. Ayrıca müşteri beklentilerini yönetmenize yardımcı olacaktır. Etsy, kendi mağaza politikalarınızı oluşturmak için kullanabileceğiniz gönderi politikaları, ödeme seçenekleri, iadeler ve değişimler ve kullanıcı gizliliği için şablonlar sağlar.

Alıcı Anlaşmazlıkları ve Davaları

Etsy’ye göre son 4 ay içerisinde mağazanıza dava açılması puanınıza zarar verebilir. Bu nedenle ürünlerinizde dürüst davranarak ve müşteri beklentilerini yöneterek bu tür durumlardan ve anlaşmazlıklardan kaçınmalısınız. Birisi size karşı bir dava açarsa sorunu en kısa sürede çözmek için hem alıcıyla hem de Etsy ile hızlı bir şekilde iletişim kurmalısınız.

Fikri Mülkiyet İhlali

Ürünlerinizde orijinal içerikler yazın ve başkasının görsellerini kullanma izniniz yoksa yalnızca kendi görsellerinizi kullanın. Etsy, mağazanıza karşı fikri mülkiyet ihlali bildirimlerini alırsa müşteri ve pazar deneyimi puanınızı düşürecektir.

Düşük Kargo Fiyatları Sunun

Etsy, müşterilerinin nakliye için fazla ücret almayan satıcılardan alışveriş yapma olasılığının daha yüksek olduğunu biliyor ve site müşterilerin bir satın alma işlemini tamamlamasını istediğinden daha düşük kargo ücreti olan listeleri tercih ediyor.

Kargo maliyetlerinizi düşürmek, özellikle geniş bir kar marjınız yoksa ancak deneyebileceğiniz birkaç yaratıcı taktik varsa zor olabilir.

  • Kargo maliyetlerini ürün fiyatlandırmanıza dahil edin. Listelemenin gönderim ücretlerini düşürebilmeniz için tahmini gönderim maliyetlerinizin bir kısmını fiyatlandırmanızla karıştırın. Üretimi 10 TL ve gönderimi 5 TL olan bir ürün satıyorsanız, nakliye fiyatını ikiye bölebilir ve toplam liste fiyatını 12,50 TL’ye getirmek için ürün maliyetinize 2,50 TL ekleyebilirsiniz.
  • Ücretsiz kargo hizmeti sunun. Bunu yapmak, girişinizi hem alıcılar hem de Etsy’nin arama motoru için çok daha çekici hale getirecektir. Ayrıca, arama sonuçları listenizde ücretsiz bir gönderim rozeti gösterilecektir. Tüm nakliye ücretindeki verileri liste fiyatınıza dahil edebilir veya şartlı ücretsiz gönderim uygulayarak, müşteriler belirli gereksinimleri karşılarsa kargo ücretlerinden feragat edebilirsiniz. Örneğin, 50 TL’nin üzerindeki siparişler için ücretsiz kargoya sahip olabilirsiniz.

Etsy’de işletmenizin büyümesi çok önemlidir. Doğru SEO stratejilerini kullanarak Etsy’de kolayca büyüyebilirsiniz. Biz size inanıyoruz. İçeriğimiz ve E-Ticaret ile ilgili sorunuz varsa lütfen yorumlarda belirtin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir