Influencer Marketing ile E-Ticaret İşinizi Büyütün

E-Ticaret işinizi influencer marketing ile nasıl büyüteceğinizi mi merak ediyorsunuz? O zaman harika, en iyi ipuçlarını öğrenmek için doğru yerdesiniz.

Tüketicilerin çoğu, bir ürün satın almadan önce o ürünü ve ürünün markasını internet üzerinden araştırırlar. Web üzerindeki ürün yorumları, pek çok kişinin satın alma davranışını etkilemektedir.

E-Ticaret işinizi büyütmek istiyorsanız, influencer marketinge yatırım yapmak harika bir seçenektir. 2020 raporuna göre, pazarlamacıların %95’i satışları artırmak için bu yöntemi oldukça etkili buluyor.

Influencer Marketing ile E-Ticaret İşinizi Büyütün

İnfluencerlar artık makro ve mikro olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Bu sınıflandırma ise hedef kitlesinin genişliğine yani takipçi miktarına göre yapılıyor.

Mikro ve Makro Influencer Arasındaki Farklar

Bu iki influencer türü de aslında aynı mantıkla içerik üretmektedir. Aralarındaki tek fark, takipçi sayısıdır.

Sosyal medyada düzenli olarak içerik üreten ve maximum 10 bin takipçisi bulunan kişilere “mikro İnfluencer” adı verilmektedir. 10 bin ve üzeri takipçiye sahip olan kişilere ise “makro influencer” adı verilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre mikro influencerların ürettikleri içerikler, verdikleri samimiyet duygusundan dolayı daha fazla dikkat çekiyor. Bu yüzden siz de ilk etapta mikro influencerlar ile çalışmayı deneyebilirsiniz.

Mikro influencerlar, makro influencerlara göre daha ulaşılabilir kişilerdir. Takipçi sayıları az olduğu için sizden gelen DM veya maili fark etme ihtimalleri daha yüksektir. Ayrıca mikro influencerlar ile  çalışmak daha az maliyet gerektirir.

Çalışacağınız influencerı belirlerken takipçi sayısından ziyade etkileşim oranlarını incelemekte fayda vardır. Etkileşim oranlarını incelemenin en iyi yolu ise yapmış olduğu paylaşımların altına yazılan yorumları incelemektir. Eğer bir influencer yüksek sayıda yorum alıyorsa ve takipçileri gerçek profilli kişilerden oluşuyorsa o influencerın etkileme gücü yüksek demektir.

Siz de E-Ticaret satışlarınızı artırmak için etkili influencer işbirliklerinden yararlanmak ister misiniz? Cevabınız evet ise, şimdi bunu nasıl yapacağınızı anlatacağız. İnfluencerların işinizi büyütmenize nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin .

İşletmeniz için Doğru Influencerları Bulun

Influencer işbirliğine başlamanın en en önemli kısmı, doğru influencerları bulmak ve onlarla iletişime geçmektir. Sosyal medya ağlarındaki influencerları manuel olarak inceleyebilir veya onları bulmak için influencer ajansınlarından yararlanabilirsiniz.

Şimdi soru şu: Bir influencerın sizin için uygun olup olmadığını nasıl anlarsınız? Çalışacağınız influencer, şu özelliklere sahip olmalı:

  • Sektörünüze hitap etmeli
  • Hedef kitlenizin demografik yapısına uygun olmalı
  • İyi bir etkileşim oranına sahip olmalı
  • İlgi çekici içerikler oluşturabilmeli
  • Markanızın iletişimine uygun olmalı
  • Belirlediğiniz bütçeye uygun olmalı

Doğru influencera karar verdiğinizde ilk adım, influencerın içerikleriyle etkileşim kurmaktır. Tarzınıza uygun gönderilere yorum yapın ve çalışmalarını takdir etmenin küçük yollarını bulun. Ardından, onlarla DM aracılığıyla iletişime geçebilir veya işbirliği için bir e-posta göndererek onlara ulaşabilirsiniz.

Influencer ile iletişime geçerken samimi bir dil kullanmaya özen gösterin. Influencerlarla işbirliği yapmak iseteyen pek çok marka vardır. Bu yüzden gönderdiğiniz mesaj, influencerın dikkatini çekmelidir. Bunun için de influencerı yakından takip ettiğinizi ve kendisini beğendiğinizi belirten ifadeler kullanabilirsiniz.

Influencer yanıt verirse, sohbeti ileriye taşıyabilir, işbirliği kurallarını ve ödeme ayrıntılarını tartışabilirsiniz. Mesajınızın etkisini optimize etmek için şunları yaptığınızdan emin olun:

  • Gönderi sayısı, içerik türleri, onay süreci ve zaman çizelgeleri açısından içerik teslimi için net beklentiler belirleyin .
  • İçerik oluşturma, hashtagler vb. İçin marka yönergeleri verin.
  • Etkileyiciye, izleyicilerinin zevklerine ve tercihlerine uygun gönderiler oluşturma özgürlüğü verin.
  • Tüm sponsorlu içeriğin ve diğer çıktıların maliyetini müzakere edin ve sonuçlandırın.

Influencerı satışları artırmak için daha fazla çaba göstermeye teşvik etmelisiniz. Bunun için de ücretsiz ürünler veya indirim kodları gibi avantajlar sunabilirsiniz.

Potansiyel tartışmalardan kaçınmak için, ortak olduğunuz influencerlar için influencer marketing sözleşmesi hazırlayabilir ve karşılıklı olarak imzalayabilirsiniz. Sözleşmede, işbirliğinin tüm detayları yazılı olarak yer almalıdır.

Influencerlar’dan Ürünlerinizi İncelemelerini İsteyin

Tüketicilerin çoğu, bir satın alma kararı vermeden önce ürün incelemelerini okur / izler. Birçok tüketici, markanın tanıtımlarından ziyade gerçek ürün kullanıcılarının deneyimlerini ve geri bildirimlerini dikkate alır.

E-Ticaret işinizi büyütmek istiyorsanız, influencerdan ürünlerinizi test etmesini ve incelemesini isteyebilirsiniz. Sizinkine benzer ürünleri sıklıkla kullanan etkileyicileri seçtiğinizden emin olun.

Bir kozmetik şirketi olan Huda Beauty, influencerlar ile sık sık işbirliği yaparak onlardan makyaj ve güzellik ürünlerini kullanmalarını ve incelemelerini istemektedir. Dünya markası olan Huda, her bölgeden influencer ile influencer marketing çalışması yapmaktadır. Örneğin Türkiye’de geniş bir takipçisi kitlesi bulunan Şeyda Erdoğan ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucunda insanların marka ile tanışmasını sağlamıştır.

Influencer’a Özel İndirimler Belirleyin

Birçok marka, E-Ticaret satışlarını artırmak için influencerlara özel indirim kodları sunar . Bu yöntem aynı zamanda influencerların satışları artırmadaki başarılarını izlemelerine yardımcı olur.

Trendyol, bu yöntemi çok sık uygulayan E-Ticaret sitelerinden biridir. Dönem dönem influencerlara özel indirim kodları tanımlamaktadır ve influencera takipçileri ile paylaşabileceğini söylemektedir. Bu kodlar genellikle influencerın adıyla başlar. Örneğin “damla20 kodu ile %20 indirim kazanabilirsiniz”.

Çekilişler Düzenleyin ve Hediyeler Verin

Herkes ücretsiz şeyler kazanmaktan hoşlanır. Influencerlar ile çekilişler düzenlemek için işbirliği yapmak, markanız ve ürünleriniz hakkında farkındalığın artmasına yardımcı olacaktır.

Influencerlardan belirli harekete geçirici mesajları kullanarak takipçilerini resmi sosyal medya profillerinize göndermelerini isteyebilirsiniz . Bu, yalnızca takipçi sayınızı artırmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda potansiyel müşterilerle etkileşim kurma ve aktif müşterilere dönüştürme şansınızı da artırır.

Yeni takipçiler çekmek, satışları artırmak ve E-Ticaret işinizi büyütmek için çekilişler düzenleyebilirsiniz. Başarılı bir çekiliş için şunları yapmalısınız:

  • Hediyenin ayrıntılarını önceden planlayın.
  • Katılımcılara neler sunabileceğinizi belirleyin.
  • Influencer kampanyasının yanı sıra hediye için bir bütçe belirleyin.
  • Influencerın hediyeyi kendi tarzında duyurmasına izin verin ancak katılım için önceden belirlenmiş tüm kuralları içerdiğinden emin olun.
  • Erişimi artırmak ve mevcut müşterilerinizin de yarışma hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak için sosyal medya profilinizde influencerın oluşturduğu içeriği paylaşın
  • Yarışmanızı benzersiz bir markalı hashtag ile eşleştirin. Hashtag seçerken daha önce kullanılmamış bir hashtag olmasına özen gösterin
  • Kazananları zamanında duyurun .
  • İvmeyi sürdürmek için yarışma sırasında kazandığınız yeni takipçilerle etkileşim kurmanın yollarını bulun.

Çok geçmeden satışlarınızı ve marka bilinirliğini arttırmak için bu yöntemleri kullanarak influencer marketinge başlayın. Kısa sürede etkisini siz de fark edeceksiniz. Bu yöntemler arasında daha önce denedikleriniz oldu mu ve nasıl sonuçlar ile karşılaştınız? Yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir