Online Takı Satışı Nasıl Yapılır?

2020 yılında, her gün 29 milyondan fazla insanın İnternet üzerinden online takı satın aldığını biliyor muydunuz? Zaten bir takı markanız var ve fiziksel satış gerçekleştiriyorsanız, bunu E-Ticaret’e taşımak için en doğru zamandasınız. Bize sorarsanız daha fazla vakit kaybetmeyin.

Online takı satışı son zamanlarda oldukça popüler bir hal aldı. Bu sektöre ilgi duyan girişimcilerin artması sonucunda da rekabet bir hayli arttı. Yine de endişelenmeyin, eğer siz de online takı sektörüne girmeyi düşünüyorsanız doğru yolda ilerlemenize yardımcı olacak uzman bir rehber sunmak için buradayız.

İnternet’te takı satarak başarılı bir girişimci olmaya hazır mısınız?

Online Takı Satmanın Avantajları

Takı sektörü milyar dolarlık bir online pazar yeri iken, neden o pastadan bir dilim istemeyesiniz? Takı, her tüketiciye uygun bir ürün kategorisi olduğu için sınır tanımaz. Yaş, cinsiyet ve kültür fark etmeksizin çok geniş bir kitleye hitap eder.

Takılar türlerine ve materyallerine göre ayrılmaktadır. Takıları genel anlamda küpe, bileklik, yüzük, kolye, halhal gibi kategorilere ayırmanın yanında bujiteri, altın, gümüş, çelik, pırlanta, inci gibi türlere de ayırabiliriz.

Takı sektöründeki ürün çeşitliliği o kadar fazladır ki sektöre ilk adımınızı attığınızd, seçenekler yüzünden kafanız bir hayli karışabilir. Çok sayıda takı türü olduğu gibi çok sayıda farklı takı tasarımı da bulunmaktadır.

Takı tasarımında en küçük detaylar bile değişkenlik gösterebilir. Örneğin, kolyenin iki ucunu birbirine bağlamaya yarayan kancalar.. Küçücük bir parçanın bile bu kadar çok alternatifinin bulunması müşterilerinize sunabileceğiniz binlerce farklı takı tasarım olabileceği anlamına gelmektedir.

Online takı mağazanızı açmadan önce odaklanmanız gereken ilk şey, devamlılığı nasıl sağlayacağınız konusunda düşünmektir. Bu yazıda İnternet üzerinden nasıl online takı satışı yapabileceğinizi 7 maddede inceleyeceğiz. Hazırsanız başlayalım.

Satacağınız Takının Türünü Belirleyin

Ne tür bir takı satacağınızı iyice düşünmeli ve bunun için zaman ayırmalısınız. Satmak istediğiniz takının türünü net olarak belirlediğinizde ilerideki süreçler için de bir yol haritası oluşturmuş olacaksınız. Bu sayede de gereğinden fazla enerji harcamayacaksınız.

Pek çok takı türü olsa da genel hatları ile takı türlerini şu şekilde gibi sınıflandırabiliriz: El yapımı takılar, Kişiye özel üretilen takılar, değerli mücevherler, bijuteri takılar, altın veya gümüş kaplama takılar, vintage takılar. Hangi takı türünü seçerseniz seçin bunu farklı ve özelleştirilmiş olarak nasıl sunabileceğinizin yollarını arayın.

Takı Nişinizi Bulun

Yaş fark etmeksizin birçok insan, takı takmaktan hoşlanır. Özellikle de kadınlar. Hangi takı türünün tercih edileceği ise kişiden kişiye değişir. Bu sebeple, öncelikle hitap etmek istediğiniz hedef kitleyi belirlemeli sonrasında o hedef kitleye uygun spesifik bir alan seçmelisiniz.

Erkekler ve kadınların takılarda aradığı özellikler farklıdır ya da genç bir bireyin tarzı ile yaşlı bir bireyin tarzı büyük ölçüde farklı olacaktır. Genç bireyler daha sık takı alışverişi yaparken yaşça büyük bireyler için bunu söylemek zordur. Onlar, genç kişilere kıyasla daha az takı alışverişi yapmaktadır.

Yaşça büyük bireyler bir takı satın alırken genellikle onu uzun bir süre kullanmayı hedefler. Genç bireylerde ise bu durum değişmektedir. Bazıları uzun yıllar kullanabilecekleri takılardan hoşlanırken bazıları sadece bir süre takacakları trendi geçince rafa kaldıracakları ürünleri tercih ederler. Bu sebeple sizin için en uygun olduğunu düşündüğünüz hedef kitleyi belirleyin ve bu hedef kitleye uygun spesifik bir kategori seçin.

Marka Hikayenizi Yaratın

Artık takı türü ve nişinizi belirlediğinize göre hedef kitlenize anlatacağınız bir hikaye yaratmalısınız. Bu işe neden başladığınızı ve sizi diğerlerinden farklı kılan özelliklerinizin ne olduğunu anlatan bir yazı yazın.

Marka hikayenizi instagram hesabınızda paylaşabilir ve web sitenizdeki hakkımızda bölümüne ekleyebilirsiniz. Bu yazıyı yazarken kısaca tüm girişim hikayelerinize değinebilirsiniz. Hatta daha önceki başarısız girişimlerinizden bile bahsedebilirsiniz. Bu, müşterilerin gözünde sizi daha samimi ve gerçekçi biri yapar. Hikayenizi anlatırken bunu en estetik şekilde sunun. Böylece bu hikayeyi okuyan herkes sizinle tanışmak için can atacak ve sizi merak edecektir.

Hedef kitlenizle kuracağınız dili de önceden belirtmekte fayda var. Tamamen resmi bir dil mi kullanacaksınız yoksa daha samimi, arkadaşça bir dil mi? Buna, sattığınız ürünlere ve hitap edeceğiniz hedef kitleye göre karar verebilirsiniz. Bizim önerimiz özellikle de gençlere hitap ediyorsanız samimi bir dil kullanmanız yönünde. Böylece müşteri – marka atmosferini dağıtarak takipçi – influencer tadında bir hava yaratabilirsiniz.

Size verebileceğimiz en büyük tüyo, işinizi yaparken görünür olun. Yani bu ne demek? Online takılarınızı tanıtırken mutlaka ama mutlaka kamera önünde olun. İlk etapta yalnız başladığınız bu işe zamanla farklı ekip arkadaşları dahil olsa da işin arkasında sizin olduğunuzu herkes bilmeli. Bunun önemli olmasının sebebi, insanlar işin arkasında kimin olduğunu bildiği, direkt olarak marka sahibiyle iletişim kurabildikleri sayfalardan alışveriş yapmaya daha yatkındır. Bu markalar, hem daha samimi bir hava yaratır hem de daha güvenilir bir imaj verir. O yüzden online takılarınızı gösterirken farklı bir moelden destek alsanız bile kendi üzerinizde de tanıtımlar yapmanız gerektiğini unutmayın.

Takılarınızı Hangi Platformda Satacağınıza Karar Verin

İnternet üzerinden online takı satışı yapmak denildiğinde akla ilk olarak bir web sitesi kurmalıyım düşüncesi gelmektedir ama aslına bakılırsa durum bununla sınırlı olmak zorunda değildir.

Ürünlerinizi web siteniz üzerinden satabileceğiniz gibi sosyal medya aracılığıyla da pazarlayabilirsiniz. Önce bir web sitesi kurup büyük yatırımlar yapmak yerine bir instagram hesabı açarak online takı satışı yapabilirsiniz. Ama bu, instagram açtığınız anda satış yapacağınız anlamına gelmemektedir.

Düzenli ve yaratıcı paylaşımlar yaparak, profilinizi reels içerikleri ile destekleyerek zamanla daha fazla insan tarafından fark edileceksiniz. Burada önemli olan düzenli paylaşım yapmak ve sabır göstermektir.

Sosyal  medyada önemli olan şey, takipçi sayısı değil bu takipçilerin kaçının sizden alışveriş yaptığıdır. Bu yüzden kesinlikle sahte takipçi satın almayın. Onun yerine organik takipçilerin zamanla sizi bulmasını bekleyin. Tabii bunun için sosyal medya reklamlarından da yararlanabilirsiniz.

Instagramda belirli bir başarı elde ettikten sonra web sitesi açarak işlerinizi  büyütebilirsiniz. Web sitesi açtığınızda daha geniş bir ürün yelpazenizin bulunması yararınıza olacaktır çünkü web site üzerinden alışveriş yapan kişiler, daha fazla alternatif görmek isterler. Bu yüzden buraya yatırım yapabileceğinize emin olmadan web sitesi açmayın.

Web sitenizi açtıktan sonra sosyal medya ve web sitesi satışlarınızı aynı anda yürütebilir, bu iki sistemi birbirine entegre edebilirsiniz. Nasıl mı? İnstagramın alışveriş özelliği sayesinde tabii ki. Bir ınstasop kurulumu yaparak instagramda paylaşmış olduğunuz ürünlere fiyat etiketleyebilir ayrıca direkt olarak web sitenize yönlendirme yapabilirsiniz.

Bunun için başarılı bir örnek olan Atelier Duygu markasını ele alabiliriz. Atelier Duygu, instagram’ ın gücünü etkili şekilde kullanan online takı markalarından biridir. Bir web sitesine sahip olmasının yanında aktif instagram paylaşımları ile de satış kanallarını beslemektedir.

Atelier Duygu

Peki bunu nasıl yapıyor? Öncelikli hedefi samimi olmak, takipçilerine müşteri değil arkadaş gözüyle bakmak. Onlarla story ve dm aracılığıyla sohbet etmek ve sürekli iletişimde kalmak. Aslında tüm mesele bu. Samimi olmak ve müşterilere değer katabilmek. Aynı zamanda dikkat çekici ve estetik açıdan hoş görünen bir sayfa düzeni sağlamak ve bunu korumak.

Maliyetinizi Belirleyin

Maliyetinizi belirlemek için yapmanız gereken ilk şey, bu takıları nereden temin edeceğinize karar vermektir. Kendiniz mi üretim yapacaksınız? Toptancılar aracılığıyla mı ürünlerinize ulaşacaksınız?

Satın almak veya üretmek istediğiniz ürünlerin değeri ne? Yani hangi materyalden üretilen ürünleri tercih edeceksiniz? Tamamen bijuteri tercih edecekseniz maliyeti minimum düzeyde olacaktır. Altın kaplama gibi daha değerli ürünler düşünüyorsanız maliyet biraz daha artacaktır. Üretim maddesinin değeri arttıkça maliyette artacaktır.

İlk etapta instagramdan satış yapmaya karar verdiyseniz pahalı ürünlere yatırım yapmamalısınız. Bu hem sizin açınızdan hem de müşteriler açısından risklidir. Bir web siteniz bulunmadığı için kimse sizden alışveriş yapmak istemez ve muhtemelen başarısız bir hikaye olarak son bulur. Bu sebeple instagram satışı yapacaksanız daha uygun fiyatlı ürünler ile işe başlayabilirsiniz. İlerde web sitenizi açtığınızda örneğin vintage pahalı saatler ya da gümüş serisi gibi bijuteriye nazaran daha pahalı olan kategoriler açabilirsiniz.

Satacağınız takının türüne zaten 1. madde de karar vermiştiniz. Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre artık ilk genel maliyetinizi hesaplayabilirsiniz.

Ürünlerin maliyeti dalgalanacak olsa da bu, diğer harcamaların takibini yapmak, ortalama toplam genel giderinizi ve ürünlerinizin minimum perakende fiyatlarını hesaplamak için çok önemlidir.

Şahsen satış yapmak yerine online satış yapacağınız için, genel masraflarınıza ek olarak hesaba katmanız gereken bazı ek masraflar vardır. Bunlar, E-Ticaret başarınıza yapılan yatırımlardır. Örneğin sosyal medya reklamcılığı, Google Reklamcılığı, Web Site kurulumu, SEO çalışmaları.

Web Sitenizde Şunlara Dikkat Edin

Instagram satışlarınız iyi gidiyor, bir web sitesi açmaya karar verdiniz veya ikisini de aynı anda yayına alacaksınız. O zaman web sitenizi iyileştirmeniz için bazı püf noktalar paylaşacağız.

Eğer E-Ticaret nasıl yapılır, dikkat edilmesi gereken önemli konular nelerdir gibi sorularınız var ise bunun için hazırladığımız rehberi inceleyebilirsiniz. > E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Web Sitenizdeki Fotoğrafların Dikkat Çekici Olmasına Özen Gösterin: Web sitede bulunan görsellerde her zaman ürün ön planda olmalıdır. Dekor veya model ürünün önüne geçmemelidir. Evet, onlar da önemlidir ama ürünü gölgelememeli, ürünlerin detayları net şekilde anlaşılmalıdır.

Trafik Getirecek ve Dikkat Çekecek Ürün Açıklamaları Hazırlayın: Online takı sektöründeki rekabette fark yaratmak istiyorsanız her detayda diğerlerinden farklı olmalısınız Aynı marka hikayenizde olduğu gibi, ürünlerinizi de merak uyandıran bir hikaye ile sunmalısınız. Bunu yaparken de size trafik sağlayacak anahtar kelimeler kullanmalısınız. Bu noktada bir SEO uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz.

Ürün açıklaması sadece eğlenceli bir hikayeden oluşmalıdır. Ürünün teknik bilgilerinden ürün özellikleri kısmında bahsedebilirsiniz. Web sitenizdeki ürünler sürekli olarak değişiyorsa bu ürünlere hikaye yazmak mantıklı olmayacaktır. Bu yüzden uzun süreler satışını yapmayı planladığınız ürünler için yazmanızı öneriyoruz.

Güvenilir ve Profesyonel Bir E-Ticaret Yazılımı Tercih Edin: Türkiye’de bu konuda birkaç farklı alternatif bulmak mümkündür. Kullanacağınız yazılım hem hızlı olmalı hem güvenilir olmalı hem de size profesyonel şablonlar sunabilmelidir. Profesyonel şablonların kullanılması marka kimliğinizi daha ileri boyutlara taşıyacaktır.

Satışlarınızı Arttırmak için Gözlem Yapın

Online takı satma konusunda ustalaşırken işletmenize analitik bir bakış açısıyla bakmak önemlidir. Bazı ürünler raflardan uçarken bazıları yeteri kadar ilgi görmeyebilir.

En çok satış yaptığınız ve kar marjınızın yüksek olduğu yerleri inceleyin. Geri bildirim isteyin. Müşterileriniz sosyal medya aracılığıyla veya web sitenizde bulunacak ürün yorumları kısmı sayesinde size geri bildirimde bulunabilirler. Geri bildirimler sonucunda müşteri memnuniyetinizi arttıracak şekilde hareket edin.

Benzer bir stilde ancak farklı malzeme maliyetlerine sahip ürünler sunmayı düşünün. Bu şekilde, belirli bir stili seven müşteriler, maliyeti yüksek olan versiyonları satın alabilirler.

Takıları kendiniz üretiyorsanız, müşterilerinizle işbirliği yapmaya ve özel siparişleri kabul etmeye açık olun. Bu şekilde daha fazla çeşitlilik içeren bir iş portföyü oluşturabilecek ve kendinizi potansiyel müşterilere gösterebileceksiniz.

İşte oldu. Artık sadece ham bir elmas yerine parlatmanız gereken bir elmasa sahipsiniz. Başlamaya hazır mısınız? Şimdi kollarınızı sıvayın, o elması cilalayın ve yeni işinizin ışıldamasını sağlayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir